NE PLJUJTE MI U LICE  je projekt o borbi koju vodim dugi niz godina i dalje vodim. Borba za ljubav i priznanje. Borba u kojoj se moram boriti sa sobom i sa drugima. Radi se o dijelu moje ličnosti koji sam dugo skrivao i koji i danas prečesto skrivam: svoj identitet homoseksualnog muškarca. je projekt o borbi koju vodim dugi niz godina i dalje vodim. Borba za ljubav i priznanje. Borba u kojoj se moram boriti sa sobom i sa drugima. Radi se o dijelu moje ličnosti koji sam dugo skrivao i koji i danas prečesto skrivam: svoj identitet homoseksualnog muškarca.

Biti slobodan!

Priča o izlasku možda danas u Berlinu ne zvuči toliko uzbudljivo. Za mnoge je, međutim, borba za unutrašnju i vanjsku slobodu. A još više je to kada se okoliš oblikuje tradicionalnim vrijednostima i idejama. Nije riječ samo o mojoj ličnoj historiji, već i o pitanju mogućnosti lične slobode i samoispunjenja u mom bosanskom društvu porijekla, a posebno unutar romske zajednice.

Želim razgovarati o iskustvu pripadnosti manjini na nekoliko načina i boriti se za priznanje od većine.

 

Izrazi se!

NE PLJUJTE MI U LICE neće samo odraziti moju raspravu, već će i pozvati druge da podijele svoju priču. Poziva na snagu i hrabrost, da stojite uz sebe i da ne izbjegavate oko drugih.

NE PLJUJTE MI U LICE predstavit će se kao internetska izložba na toj web stranici koja sadrži tekstove, video intervjue i niz portreta. Započinje mojom porodičnom istorijom i fazama mog života od djetinjstva u ratu do iskustava zatvaranja korone u Berlinu. Na taj način uključuje pozadinsku pripovijest, raspravu s drugima o intervjuima i na kraju umjetnički izraz iskustava u slikanju. Nastavlja se dodavanjem tuđih iskustava, njihove naracije i moje umjetničke interpretacije tih priča.

NE PLJUJTE MI U LICE polazi od iskustava koja sam imao tokom gašenja zbog Covid19. Želim razgovarati o tome kako smo s jedne strane bačeni na sebe i kako se odnosimo prema sebi. Bitno pitanje o našem postojanju, šta nas određuje. S druge strane, pogled na nas koji dolazi izvana i koji ne možemo samo pobjeći u zatvorenom položaju. Prisiljeni smo da se suočimo sa tim pogledom. Želim potaknuti sve nas da postavljamo sebi i tuđim pitanjima.
Za to nam treba iskrenost prema sebi i prema drugima i da poštujemo sebe i svoje sljedeće.


Koheziji i miru u društvu nije potrebna samo tolerancija,
ali istinsko razumijevanje i poštovanje sebe i sljedećeg.

Postanite vidljivi!

Riječima Lucie Fremlove:


Iskustva i slike lezbejskih, homoseksualnih, bi, trans, interspolnih i queer (LGBTIQ) Roma ostaju nevidljive mnogim ljudima, kako Romima, tako i neromima. Istovremeno, LGBTIQ Romi predmet su mnoštva antiromskih, homo / transfobnih i drugih stereotipa.

NE PLJUJTE MI U LICE želi „vizualizirati život LGBTIQ Roma“ prikazivanjem Priča i video-intervjua o LGBTIQ Romima i umjetničkom interpretacijom portreta.

Ohrabrite!

C7D_7192-scaled.jpg

Želim podijeliti svoja iskustva i pomoći drugima da pronađu vlastiti put ka slobodnom razvoju i vide sebe pozitivno i budu pozitivan primjer svog okruženja. Tek kada nas drugi vide kao ličnost, možemo prevladati stereotipno mišljenje. Želim da moja priča i priča drugih, kao i umjetnička reprezentacija postanu osnova ili postanu dio drugih projekata, radionica i u obrazovnim ustanovama.

 

Moramo se suočiti s diskriminacijom u društvu, kao i u manjim zajednicama, hrabro sa svojom ličnošću.
Umjetnost nam pomaže da bolje razumijemo sebe i promijenimo način na koji nas drugi gledaju.

 

NE PLJUJTE MI U LICE ima za cilj potaknuti one koji su nesigurni na putu samoprihvaćanja i bavljenja svojim seksualnim identitetom u javnosti. Želim dati ohrabrujući primjer i smanjiti anksioznost. Projekat bi također trebao pomoći porodicama da prihvate članove svojih porodica takvi kakvi jesu.

Napokon, riječ je o vidljivosti LGBTIQ-a u društvu uopće, ali posebno u romskoj zajednici. Romi koji su se izborili za svoju borbu mogu biti jak stup LGBTIQ pokreta i istovremeno doprinijeti vidljivosti Roma u većinskom društvu.

Ovaj projekat je razvijen uz podršku organizacije
Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC).

Budite dio projekta!

Jeste li spremni ispričati svoju priču? Ne mora sve biti odmah javno Piši mi i razgovarajmo Najvažnije mi je umjetničko provođenje onoga što govorite. Vi odlučujete kako vaša priča postaje dio izložbe izvan moje slike. Dodajemo li neku pisanu priču ili želite sami progovoriti u videu.
Siguran sam da ima puno toga vrijednog za reći. Pošalji mi poruku!